Wat is een official en wat is zijn functie

De rally-officials van T.O.O.N. doen belangrijk werk tijdens de rally. Zij verzorgen de bemanning van een klassementsproef bij verschillende rally evenementen in binnen- en buitenland. 

Hieronder kunt u zien hoe een klassementsproef wordt opgezet en wat de verschillende functies van de official zijn. (meerdere foto's van de official aan het werk zijn te vinden in het fotoalbum)

 

Licentie

Proevenchef / Assistent Proevenchef

Taken: De proevenchef heeft tijdens een rally de algehele leiding over een klassementsproef en is verantwoordelijk voor de opbouw en veiligheid van de proef. Alle communicatie loopt via de proevenchef. De assistent Proevenchef is de rechterhand van de Proevenchef en ondersteunt deze waar nodig.

Voorbereiding: Een week voor de rally ontvangen de proevenchef en de assistent Proevenchef het veiligheidsplan. Zij gaan de klassementsproef verkennen en maken aan de hand van het aantal aanmeldingen de indeling voor de klassementsproef

 

Proevenchef

Tijdcontrole (TC)

Taken: De aankomsttijd en ideale starttijd van de equipes wordt genoteerd op de tijdcontrolekaart alsmede in het logboek.

Voorbereiding: Plaatsen van FIA borden

17.Tijdkaart wordt ingeleverd op de ideale tijd bij de TC

Tijdcontrole en communicatie op de start

Taken: De werkelijke starttijd van de equipes wordt ingevuld op de tijdcontrolekaart en in het logboek. Bediening van de printer. Daarnaast onderhoudt de communicatie op de start het contact met alle baanposten.

Voorbereiding: Printer installeren, mobilofoon check met alle baanposten.

Communicatie

Starter

Taken: Een equipe start op een startklok. De starter laat de equipe aanrijden tot de startstreep. Vanaf 1minuut tot de starttijd telt de starter met behulp van handsignalen af. In een rondkoers krijgt de starter hulp van een tikker/kijker, zodat geen van de auto’s op snelheid hinder heeft van een zojuist gestarte auto.

Voorbereiding: Installeren van startklok, klaarzetten van FIA borden.

Start Rally

Baanpost

Taken: Tijdens een klassementsproef zorgen de officials voor de veiligheid van de rijders en het publiek. Zij waarschuwen het publiek en equipes door middel van vlag- en fluitsignalen.

Voorbereiding: Aflinten van baanposten volgens het veiligheidsplan.

23

Ronden teller

Taken: Aan de hand van een rondetellijst houdt een official tijdens een rondkoers bij hoe vaak een equipe de baanpost passeert.

Voorbereiding: Schrijftest.

 

Rondenlijst

Vliegende Finish (FF)

Taken: Finishtijd wordt vastgelegd door middel van een fotocel / handknop die gekoppeld zijn aan een printer die het passeren van een equipe registreert. Als back-up gebruikt men de stopwatch. De vliegende finish staat continue in verbinding met de stopfinish.

Voorbereiding: Installeren van fotocel en printer. Plaatsen van FIA borden.

25.Fly Finish aan het werk hier wordt de finishtijd door gegeven aan de stopfinish

Stop Finish

Taken: De finishtijd wordt ingevuld op de tijdcontrolekaart van de equipes en tevens in het logboek. De stopfinish staat continue in verbinding met de vliegende finish.

Voorbereiding: Plaatsen FIA borden. 

Stop Finish

 

Rally kalender 2017

Geen evenementen